Fransk Bulldogg

Fransk Bulldogg tillhör gruppen sällskapshundar.
Rasen beskrivs som trevlig, humoristisk,klok och aktiv. Den är otroligt charmig och kallas ofta för hundarnas clown. Dels för sitt utseende och dels för sitt sätt att vara. Någon har sagt att man äger inte en fransk bulldogg, utan man ägs av den.
Den är en typisk familjehund som gärna vill vara medelpunkten. Den anpassar sig lätt till familjens rutiner. Den gillar att springa i skogen, likväl som att ligga i soffan och slappa. En fransk bulldogg är ett kraftpaket. En stor hund i ett litet format. De bör uppfostras med en vänlig men fast hand.

Historia:
Liksom alla doggar härstammar troligtvis även den franska bulldoggen från molosserhundar från den antika grekiska provinsen Epirus och det romerska kejsardömet. Dessa hundar var förfäder till den engelska bulldoggen och från sk alanohundar (medeltida nomadfolk) och från franska doggar och dvärg doggar.

Man vet att i England och Spanien var tjurhetsning en populär sport. Kastilien (historisk region i Spanien) var känt för att föda upp hundar till detta ändamål. Ibland föddes miniatyr valpar som oftast avlivades, men ibland gavs bort som kuriositeter. Under andra hälften av 1800 talet kom några sådana miniatyr hundar till Paris där de snabbt blev populära. Dagens franska bulldoggar är troligtvis resultatet av korsningar som gjordes av entusiastiska uppfödare i Paris på 1880 talet. Rasen charmade överklassen och artistvärlden med sitt egenartade utseende och sin personlighet och blev snabbt populär. Den första franska rasklubben bildades 1880 och den första franska bulldoggen registrerades år 1885. Rasen erkändes av den franska kennelklubben år 1889, och samma år kom den första rasstandarden. Rasen kom till Sverige vid första världskrigets utbrott.

https://www.skk.se/globalassets/dokument/rasstandarder/standard-fransk-bulldog-fci101.pdf
https://www.skk.se/sv/hundraser/fransk-bulldogg/

http://www.fbksverige.se/

 

two-opposing-silhouettes-of-a-french-bulldog-vinyl-decal-available-in-two-sizes-and-many-colors_188338